Akıl ve Zeka Oyunları

Akıl ve Zeka Oyunları Nedir ?

Neden Oynanmalıdır ?


Günümüzde toplumsal bilinçlerimiz çok arttı. Artık bildiğimiz veya bilmediğimiz pek çok konu hakkında hızlıca bilgilere ulaşabiliyoruz. Bilincimizin arttığı konuların en önemlilerinden bazıları da kuşkusuz çocuklarımızı ilgilendiren konular. Akıl ve Zeka Oyunları, son yıllarda siz velilerimizin farkında olduğu konulardan birisidir. Çünkü veliler olarak çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesini isteriz.


Akıl ve Zeka Oyunları, adından anlaşılacağı üzere çocuklarımızın oynadığı değişik yapılardaki oyunlardır; fakat çocuklarımızın gelişimlerini destekleyen oyunlardır. Akıl ve zeka oyunları beynin her iki lobunu birden çalıştırır. Bu oyunları oynayan çocuklar hem çok eğlenirler hem de yeni yetenekler kazanırlar. Akıl ve Zeka Oyunları ile çocuklarımızın değişik düşünme becerilerini geliştirmesini amaçlarız ve bunları şöyle sıralayabiliriz :


Eleştirel Düşünme

Diğer adı ile ayırt edici düşünmedir. Çocuklarımız konu ile ilgili olumlu/olumsuz yönleri değerlendirir; yaşanabilecek durumlara önlemler alır.

Üretici-Yaratıcı Düşünme

Çocuklarımız eldeki verileri özgün fikirlerle yeniden ele alarak

başka özgün fikirlere ulaşırlar. Bir durumla ilgili daha önce denenmemiş

yolları denerler, çevreye bakış açısı farklılaşır; farklı çözüm yolları üretir;

üretici düşünme kapasitesi artar.

Yansıtıcı Düşünme

Bir konuyu zihnimizde şekillendirerek sürekli ve dikkatli bir şekilde aktif

düşünmedir. Konu zihinde canlandırılır, sürekli düşünülür, beyin aktif olarak

çalışır, analiz eder ve çıkarımlarda bulunur.


Problem Çözme Becerisi

Bir problem karşısında seçenekler üretip, farklı çözüm yolları bulmaktır. Problemlere nesnel ve esnek bakar; stratejik düşünür, kişinin öngörüsü yüksek olur.

Analitik Düşünme

Bir konuyu parçalara ayırarak değerlendirirken, aynı zamanda bütün olarak da değerlendirmektir. Bütün bakış açısına sahip olunur.

Stratejik Düşünme

Konu ile ilgili harekete geçmeden önce tüm seçenekleri, seçeneklerin sonuçlarını, karşılaşabileceği durumları düşünmektir, sonrasında karar vererek harekete geçmektir. Ayrıca çevresindeki insanların düşüncelerinin de farkında olmaktır.


Üst Bilişsel Düşünme

Davranışları, düşünceleri ve duyguları fark etmektir. Düşünme sırasında geçtiği bölümlerin ve sıralamanın farkında olmaktır.


Empatik Düşünme

Bir başkasının duygularını ve düşüncelerini anlamaktır. Etkileşim kurulan kişinin duygu ve düşüncelerine göre davranış göstermektir. Çevremize karşı farkındalık artmaktadır.


Görsel Algı

Kişilerde el-göz koordinasyonunun, şekil-zemin ayrımının, algılama sabitliğinin, mekanla konumun algılanmasının ve mekan ilişkilerinin oluşmasıdır.


Duygusal Zeka

Duyguları doğru algılama, değerlendirme ve ifade etme becerisidir. Akıl ve Zeka oyunları ile çocuklarımızın sosyal ilişkileri gelişir; empatik düşünme becerisi artar; duyguları tanıma, anlama, ifade etme gelişir; başkalarının davranışlarından duygularına dair yorumlarda bulunur.


Ayrıca son zamanlarda çocuklarımızda artan şekilde dikkat dağınıklığı görülmeye başlandı. Odaklanma sorunu olan çocuklarımızı bilmekteyiz. Akademik olarak da sorunlar yaşayabilmektedirler.

Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklarımız için akıl ve zeka oyunları çok faydalıdır; çünkü odaklanmayı sağlar. Farklı oyunlar da çocuğun ilgisini çeker ve yine oynadığı her oyunu severek oynamasını sağlayarak odaklanmasını sağlar.


Akıl ve Zeka Oyunları Grup Çalışmalarımıza Katılın ,

Çocuklarımız akıl ve zeka oyunları oynayarak, hem eğlensin hem de eğlenirken kendini geliştirsin…

Başa dön