Merhaba, ilk yazımda satranç sporu ile ilgili en önemli bulduğum noktayı açıklamak istedim.
Satranç sporu artık günümüzde digital çağın da yardımı ile çok daha fazla servis edilerek öğrenilebilmektedir. Satranç sporuna başladığım 90’lı yılların başında çok az basılı kitap vardı. Meşhur ‘’Informator’’ 3 ayda 1 yayınlanırdı ve oradaki analizleri bir satranç merkezinde detaylı olarak tahtaya yerleştirmek ve oynamak inanılmaz heyecanlıydı; zaten satranç oynanacak merkez vb. yerlerin sayısı da çok azdı. İlave olarak turnuva sayısı da çok azdı.
Günümüzde artık okullarımızda satranç dersi öğretiliyor. Pek çok satranç merkezimiz var. Pek çok değerli satranç oyuncusu var; pek çok satranç antrenörü var.
Çocuklarımız satranç oynasın; her çocuk satranç oynayabilir; çocuklarımız satrancın faydalarından yararlansın.. Günümüzde artık satranç oynamanın faydaları çok net bilinmekte. Zeka gelişiminin dışında sosyal beceriler, yetenekler, sosyal iletişim, paylaşma vb. pek çok karakter özelliklerimiz satranç ile açığa çıkar. Piyonu sür dediğim halde kendine güvenip piyonu ilerletemeyen öğrencim vardı yanlış da olsa karar vermeyi öğrendi.. Çocuklarımız satranç sayesinde problemlerin üzerine gitmeyi öğrenir; o problemi detaylı ele almayı öğrenir; ve sonunda çözmeyi öğrenir. Heyecanı yok olur; sakin kalmayı öğrenir; sabırlı olmayı öğrenir; karşısındakine saygı duymayı öğrenir vs.vs. Satranç sporunun daha pek çok faydası var buraya yazamadığım..
Satranç sporcusu olmak ise adı üzerinde sporcu olmak disiplin ister; çalışma ister.. Türkiye Yaş Grupları Şampiyonalarında dereceye girmiş öğrencilerimiz 1 yıl boyunca çalışır; küçük büyük pek çok turnuvaya katılıp deneyim kazanır; günlük rutin soru çözme ile görüş gücünü ve hesaplama gücünü arttırır; internet üzerinden maçlarla antrenmanına devam eder. Çalışmalarının karşılığında da dereceler elde edilir; Ukd ve Elo puanları artar; FM, IM, GM satranç ünvanları elde edilir. Bugün çok sayıda genç ve kuvvetli FM,IM ve GM ye sahibiz ..
Benim dikkat çekmek istediğim konu ise her çocuğumuzun satranç oynayabileceği ancak her çocuğumuzun satranç sporcusu olamayacağıdır. Bir çocuk satranç oynar ama turnuvalara katılmak istemiyordur veya satranç sayesinde çok iyi bir arkadaşlık ortamı edinmiştir onun için yeterlidir veya sadece kazanmak istiyordur bir süre çok severek satranç oynar sonra istemeyebilir ya da benzer nedenler ile satranç oynayıp sonra oynama sıklığı azalabilir, bitebilir. Bu çocuklarımızı üzmeyelim… Veli olarak hırs yaparak satranç sporcusu olmaya zorlamayalım !! Çocuklarımız üzerinde baskı oluşturmayalım. Bu baskıyı özelde veya genelde çocuklarımıza göstermeyelim. Çocuklarımızı üzmeyelim…
İlave olarak, satranç sporcusu olmak isteyen çok istekli çocuklarımızın bazıları satranç merkezlerine gitmelerine, özel ders almalarına ve turnuvalarda deneyim kazanmalarına rağmen satranç sporunda hemen ilerleyemeyebilir; UKD puanlarını hemen arttıramayabilir… Çok açık ve nettir ki her kişinin ve tabiatı ile her çocuğun algılama/yorumlama/uygulama yeteneği ve hızı aynı değildir. Unutamadığım bir öğrencim 9 ay boyunca atı veya fili piyonların ayaklarına bırakıp kaybetmiştir? 9 ay boyunca tekrar anlatımlara rağmen 3 puanlık taşları 1 puanlık taşlara verdi. Fakat 9 ayın sonunda sanki sihirli bir dokunuş geldi bu öğrencim bütün hatalarını bir anda sildi ve hızla ukd puanını 1300 üzerine çıkardı. 9 ay boyunca taş kaybetmesi/yanlış yapması gerekliymiş… Özellikle satranç sporuna yeni başlayan velilerimiz sabırlı olmalıdır. Benzer şekilde antrenör değiştiren öğrencilerimizin velileri de yine sabırlı olmalıdır. Çocuklarımızda satranç kavramlarının yerleşmesi ve uygulanması için çocuklarımıza zaman verilmelidir. Bu süre 3 ay olabilir, 1 yıl olabilir çocuklarımızın yeteneğine ve ilgisine bağlı olarak.. Veliler olarak satranç sporunda ilerlemek isteyen çocuklarımıza ve antrenörlerine gerekli zamanı verelim…Diğer taraftan çocuklarına son derece olgun şekilde yaklaşan, sürekli destekleyen, bekleme salonlarında sabırla bekleyen ve zaman ayıran velilerimizin de hakkını kendilerine teslim edelim…
Çocuklarımız küçük yaşlarına rağmen o kadar akıllı ve bilinçliler ki.. Ulaşamadığımı düşündüğüm pek çok çocuğumuz satranç sporunda beni yorumları ile çok şaşırttılar, verilenleri aldıklarını, kullandıklarını, emeklerin boşa gitmediğini bana gösterdiler. Eninde sonunda bizlere geri dönüş yaparlar. Çocuk diyoruz ama onlar aslında bir BİREY …
Çocuklarımız satranç oynasın ve gerisini zaman göstersin.
Saygılarımla,
SÜHEL AYDINALP
2.KADEME SATRANÇ ANTRENÖRÜ
GSE SPOR SATRANÇ MERKEZİ, NARLIDERE, İZMİR